085 - 303 53 84

Bureauvijftig blog

De Zorgboog: appeltaart als vliegwiel voor het ‘nieuwe verzorgingshuis’

Inderdaad, het verzorgingshuis bestaat niet meer. Officieel tenminste. Misschien heb je je weleens afgevraagd wat er is gebeurd met de bejaardentehuizen van weleer, die sinds de komst van de Wet Scheiding Wonen en Zorg in 2013 niet meer als vanzelfsprekend gefinancierd worden.

Welnu: sommige verzorgingshuizen hebben de deuren gesloten naar aanleiding van deze wet, anderen zijn nog steeds in business. Zorgorganisatie De Zorgboog in Helmond koos voor het laatste. Wonen met gelijkgestemden, in een veilige omgeving en met voorzieningen en zorg binnen handbereik is namelijk wel degelijk een behoefte van veel ouderen, ook al hebben zij geen indicatie voor zorg. Het woongenot van deze doelgroep hangt voor een belangrijk deel samen met het eenvoudig leggen van contact met anderen en met het zinvol besteden van de dag.

De Zorgboog bouwt daarom aan ‘verzorgingshuizen nieuwe stijl’. Bureauvijftig helpt een handje mee. Eerst met visie en strategie, nu met het realiseren van de daaruit voortvloeiende mooie plannen. Een essentiële pijler van deze ‘nieuwe’ woonzorgcomplexen is contact. Op een laagdrempelige manier je buren leren kennen zorgt voor een goed gevoel en stimuleert ‘nabuurschap’.

Op locatie De Pannehoeve in Helmond is zelfgebakken appeltaart gekozen als bindmiddel voor sociaal contact. De restauratie krijgt een make-over, een nieuwe menukaart en heet binnenkort ‘Oma’s Appelfabriek’. Geïnspireerd op de kinderboeken van Boer Boris. Bovendien gaat wekelijks een clubje aan de slag met het bakken van de lekkerste appeltaart van Helmond. De receptuur is van nachtzuster Andrea Hendrikx die op 5 september de wedstrijd, uitgeschreven voor de hele buurt, won. Appelboer Jurius, de Helmondse wethouder Van Dijk, kok René, een bewoonster en een medewerker bepaalden dat uit de 14 (!) inzendingen deze taart de signature dish zal worden in Oma’s Appelfabriek. De normaal gesproken onzichtbare Andrea, die zich alleen in de nachtelijke uren laat zien in De Pannehoeve, wordt met haar prachtige taart nu eens in het zonnetje gezet.

Meer weten over deze aanpak? Onze collega Jantien vertelt je er graag meer over.

«
»

Stuur ons een mail

Contactformulier

Contactgegevens

Grey Valley
Werner von Siemensstraat 13
2712 PN Zoetermeer

T. 085 – 3035384
E. info@bureauvijftig.nl

Kantoor Bureauvijftig - te Zoetermeer